Knihovna Petra Bezruče
v Opavě, p.o.

Hravé čtení – správná odpověď na otázku z 8.8. – 14.8.

Zajímavý literárně vzdělávací projekt pro ty, kteří rádi čtou, nebo mají rádi deskové hry. Soutěž nabízí hledání detailů při četbě beletrie, či objevování netušených souvislostí. Každý týden bude soutěžícím nabízena nová otázka.

Najít si čas na čtenářské pátrání není snadné – třeba si ještě pořádně užit prázdnin a dovolených, nebo naopak více zabrat v práci i za dovolenkující se kolegy, posbírat a zpracovat úrodu na zahrádkách… A také se plně soustředit na fandění sportovcům na právě probíhajících Olympijských hrách.

Snad v čase aktivního odpočinku někdo z Vás docestoval i do míst, kde se odehrávají historické fikce autorů Václava Beneše Třebízského a Oldřicha Šuleře z otázky pro týden do 14.08.2016 a viděl, kde proběhly knižní šachové partie. My to víme jen z knih :-).

V příběhu označeném číslem XII ve sbírce „Ze zapomenutých pamětí“ (Václav Beneš Třebízský) hraje hrabě Martinic s generálem Bredou a to o obec Doksy (jde o obec Doksy (u Kladna), po Bílé hoře připadla dílem Jaroslavu Bořitovi z Martinic a druhá část obce hraběti z Bredy). Také se připomenou nedaleké obce Neprobilice (dnes na mapě najdeme však Neprobylice) a Tuřany. Šachové partie v povídce Oldřicha Šuleře „Šach-mat“ se odehrávají na zámku ve Slezských Rudolticích na Osoblažsku.

Doplňková otázka byla na knihu Lewise Carrola „Alenka v kraji divů a za zrcadlem“, v 2. dílu Alenka potká šachové figurky.

Otázkou pro tento týden (do 21.08.2016) jsem původně chtěla jen připomenout nezbytnou výbavu mnoha her – hrací kostky – a tak zařadit do čtení autora, jehož knihy mám vždy v dosahu, Luciuse Annaeuse Senecu a jeho „Jak byl božský Claudius proměněn v tykev“. Díky Senecovi však nahlédneme i na jednu ze stolních her velmi populárních v antickém Římě, zmínku najdeme např. v traktátu „O duševním klidu“ nebo ve 115. listu Luciliovi. Hra bývá označována jako „hra v dámu“ nebo alespoň jako předchůdkyně hry v dámu, ovšem měla odlišnou úpravu desky a jiná pravidla (např. cílem hry mohlo být obklíčení kamenu soupeře).

Otázky pro týden 15.08. – 21.08.2016 jsou: „Co symbolizuje hra v kostky v satiře „Jak byl božský Claudius proměněn v tykev“? Jaký je pravděpodobně latinský název deskové hry s kameny připomínané v dílech Luciuse Annaeuse Senecy a kterou také najdeme např. v další historické fikci – románu Thorntona Wildera „Březnové idy“?

Senecova díla a román Thorntona Wildera „Březnové idy“ jsou v Knihovně Petra Bezruče v Opavě k vypůjčení.

Odpověď zasílejte do 23:59 dne 21.08.2016 na aktivne_opava@volny.cz nebo stohanzlova@volny.cz

Archiv otázek k dispozici ZDE.

Sdílejte s námi ...
Share on facebook
Facebook