Knihovna Petra Bezruče
v Opavě, p.o.

Noc s Andersenem 2017

V pátek 31. března proběhla v knihovnách, školách, družinách a muzeích celorepubliková akce „Noc s Andersenem“. Knihovna Petra Bezruče v Opavě se otevřela malým i velkým spáčům již po patnácté. Přivítali jsme mezi námi i 9 dětí spolu se 3 knihovnicemi z knihovny Hradec nad Moravicí. Celkově nás tedy bylo 40 dětí + 13 knihovnic a 1 dobrovolník. Naši hosté odjeli na Hradec zpátky vlakem kolem desáté hodiny večerní a na dětském oddělení přenocovalo 27 dětí + 10 knihovnic a 1 dobrovolník.

Vše začalo setkáním ve čtvrt na pět odpoledne na oddělení pro děti a mládež. Autobusem jsme se přesunuli na pevnost OP-S 25 v Opavě – Milostovicích. Se svými dvěma kanony je špičkou v České republice. Po příjezdu nás přivítal pan Ing. Jaromír Breuer, který přiblížil historii budování pevností okolo Opavy. Děti se rozdělily do dvou skupin, kterých se ujali pplk. Ing. Václav Zavadil, v.z. a Mgr. Mario Kiriakov. Po prohlédnutí a výkladu jsme se znovu všichni sešli u ohniště a opekli výborné špekáčky. Noc zdaleka neskončila. Po návratu na nás čekala v knihovně 4 stanoviště – Fifinčina zahrádka, Rybník Blaťák, Myšpulínova střelnice (projekční střelnice) a Bobíkova kulička.

Po tak náročném plnění úkolů přišla večeře určitě vhod. Kluci a holky si naplnili bříška, pořádně se napili a mohli se pustit do předposlední části nočního programu. Paní Štohanzlová spolu se skupinou Pajdulák připravila na různých místech knihovny různé deskové hry. Děti se do hraní pustily s takovou vervou, že úplně zapomněly na čas. A ten utíkal jako voda.

Nesměla však ještě chybět každoroční noční procházka Opavou a hledání pokladu. Do svých pelíšků kluci i holky ulehali kolem jedné hodiny ranní. Čtení pohádek H.CH. Andersena je doprovodilo do říše snů. Ráno po vydatné snídani jsme se loučili sice s trošku unavenými, ale spokojenými a usměvavými dětmi.

Oddělení pro děti a mládež přivítá už po deváté tento rok ještě jedny nocležníky. Spolu s učiteli ZVaPŠ Opava ho pořádáme pro děti této školy. Touto akcí, chceme i dětem s mentálním či fyzickým poškozením, umožnit prožit tuto krásnou noc v knihovně. V pátek 21dubna 2017 se na ně moc těšíme.

Děkujeme všem sponzorům, kteří přispěli drobnými upomínkovými předměty nebo občerstvením (Magistrát města Opavy, Maso-uzeniny V+W, s.r.o. Krnov, vydavatelství a nakladatelství Čtyřlístek, s.r.o.)

Sdílejte s námi ...
Share on facebook
Facebook