Knihovna Petra Bezruče
v Opavě, p.o.

Noc s Andersenem se ZŠ a PŠ

V pátek 20. dubna se již podesáté v Knihovně Petra Bezruče v Opavě konala „Noc s Andersenem“ se žáky a učiteli Základní školy a Praktické školy v Opavě. Tato kouzelná noc k rozvoji dětského čtenářství se koná u příležitosti narození známého dánského spisovatele Hanse Christiana Andersena. První ročník proběhl po celé republice v knihovnách v roce 2001. Oddělení pro děti a mládež spolu s učiteli Mgr. Rozárkou Tesárkovou, Mgr. Radkou Kuchařovou a Mgr. Ondrou Šamárkem se jako první v republice rozhodli umožnit prožít tuto událost i dětem s tělesným a mentálním postižením. Našim cílem je, aby i oni zažili noční dobrodružství a spaní v knihovně. První ročník proběhl v dubnu roku 2008. Od tohoto roku se již stal pravidlem.

Každý rok dětem připravujeme různé programy. Navštívili jsme společně hasičskou stanici, bunkry v Milostovicích. U nás jsme přivítali příslušníky státní a městské polici, psovody se svými služebními psy, ilustrátora Bořka Frýbu a spoustu dalších hostů. Vždy je vyhlášeno téma, kterému jsou přizpůsobeny úkoly, které děti plní. Zároveň hodně čteme úryvky z knih, protože cesta ke knihám a čtení je hlavním cílem této noci.  

Letošní noc probíhala ve znamení Rychlých šípů. Sešli jsme se v 17 hodin na oddělení pro děti a mládež. Po představení a rozdání vizitek jsme mezi sebou přivítali pana Barvíka ze Střediska volného času v Opavě, který dětem přivezl kuše, luky a terče, do kterých se chlapci a dívky snažili střelit své šípy. Poté plnili jednotlivé úkoly na různých stanovištích. Skládali hlavolamy, puzzle s postavami Mirka Dušína, Jarky Metelky, Jindry Hojera, Červenáčka a Rychlonožky. Přiřazovali jaké kladné a záporné vlastnosti musí mít správný kamarád. Zpívali a kreslili s panem Frýbou obrázky z knihy Rychlé šípy. Za vše získali Bobříky, které vyměnili za poklad ukrytý v tajemném koutě knihovny. Knihy nás provázely nejen po celou dobu her, ale i naše spáče uložily k nočnímu odpočinku. Po vydatné snídani a rozdání diplomů jsme se se slibem dalšího setkání příští rok rozloučili. Už teď se moc těšíme.   

Sdílejte s námi ...
Share on facebook
Facebook